zondag 5 februari 2017

Gua bao met varkensspek

NB: laat je niet ontmoedigen door de ingrediënten en een term als "gua bao"... Dit kan iedereen maken! 

Helaas woon ik niet in de buurt van een toko. Maar ik kan wel makkelijk even naar de grote stad, waar een geweldige Aziatische supermarkt is. Ook heb ik al een aardige basisvoorraad kruiden, specerijen en zo opgebouwd, denk dan aan lichte en donkere sojasaus, vissaus, oestersaus, sesamolie (neem kleine flesjes als je het weinig gebruikt, het is niet eeuwig houdbaar!), en ook  korianderpoeder, komijnpoeder, trassi en tamarindepulp. Mijn favoriete keukens zijn die van de Middellandse Zee, China en Ind(ones)ië, dus mijn voorraad is vooral daarop gericht. By the way: komijn en koriander worden volgens mij zo'n beetje wereldwijd gebruikt, ook in de TexMex-keuken, om maar eens wat te noemen!

De Aziatische supermarkt Amazing Oriëntal heeft interessante recepten op hun site staan. Ik heb daar afgelopen week een aantal van gemaakt. Eén daarvan is Gua Bao met varkensspek uit Taiwan. Gua Pao's zijn een soort ongevulde Bapaobroodjes. Je kunt ze in de vriezer van iedere zichzelf respecterende Aziatische toko vinden en bereiden in de magnetron of, zoals het hoort (en lekkerder is) in een stoommandje (van bamboe met een bakpapiertje, of RVS). Ook had ik steranijs nodig en verschillende groente (die ze eventueel per stuk afwegen). Kortom: een goed excuus om weer eens naar de grote stad te gaan!

Ik heb een klein beetje gesleuteld aan het recept, zo heb ik het vlees niet in een stoofpan gedaan maar in de slowcooker. Die heb ik gewoon een middag op hoog laten doorpruttelen. Je moet het zelf maar even bekijken hoe lang je nodig hebt, het vlees moet mals zijn. De suddertijd kan niet snel te lang zijn met dit soort recepten en zo'n slowcooker is dan ook echt een zegen.

Ik heb 1/3 van de ingrediënten genomen, en in plaats van kandijsuiker heb ik gula jawa (palmsuiker) genomen. I.p.v. maïzena nam ik aardappelzetmeel omdat ik dat mooier eruit vond zien (maïzena maakt troebelig, aardappelzetmeel houdt het helder). En tenslotte: serveer de saus apart, hij is nogal hartig!

Het resultaat was verrassend lekker! De broodjes op zich zijn lekker, het vlees op zich is lekker, de ingelegde groente is op zich wel aardig, maar met elkaar gecombineerd is het een WOW-ervaring waar we allemaal erg blij mee waren!

Laat je niet afschrikken door de lijst ingrediënten. Het meeste heb ik in voorraad, alleen de rijstwijn moest ik bijkopen, maar die kun je eventueel door droge sherry vervangen, en de gua bao's. De groente koop je gewoon los (een klein winterworteltje, een losse rode ui, een stukje gember, how hard can it be ;-) ). Het varkensspek (onbewerkt, dus geen zuurkoolspek of vacum verpakt spek uit de koeling of zo!) heb ik bij de slager laten afsnijden want de supermarkt verkoopt dat tegenwoordig alleen als gesneden speklappen.

Op de foto ziet de groente er nogal rauwkosterig uit. In werkelijkheid wordt het prachtig roze gekleurd door de ingelegde rode ui en is het een stuk minder "konijnenvoer"!

Het originele recept vind je hier. (NB: sterretje = in de winkel te krijgen)

  Gua bao met varkensspek

    10 stuks Gua bao’s*
    900 gr – 1 kg varkensspek
    2 kaneelstokjes*
    3 hele stukjes steranijs*
    8-10 teentjes knoflook*
    4 plakken gember*
    3 lente-uien* (grofgesneden)
    10 slablaadjes
    Olie*

    Sausmix
    1½ el lichte sojasaus*
    1½ tl donkere sojasaus*
    1½ el oestersaus*
    1½ el Shaoxing rijstwijn*
    3 kleine blokjes kandijsuiker*
    ½ tl zout*
    1½ tl maïzena*

    Ingelegde groenten
    ½ wortel
    ½ komkommer
    ½ rettich*
    1 rode ui
    400 ml rijstazijn*
    160 ml water
    12 el suiker*
    2 tl zout*

Inlegde groenten: meng de azijn, de suiker en het zout in een kleine steelpan op middelhoog vuur. Haal de pan van het vuur zodra de suiker en het zout is opgelost. Laat het afkoelen. Voeg de azijnmix aan de groenten toe en roer goed door. Zet het opzij gedurende 30 minuten of een hele nacht in de koelkast. Voor gebruik goed laten uitlekken.

Kook een ruime hoeveelheid water in een pan en voeg het varkensvlees toe. Laat rustig koken gedurende 5 minuten. Haal het vlees eruit en spoel het af.

Smeer het zwoerd in met de donkere sojasaus. Verwarm olie in een pan en bak de bovenkant en de zijkanten van het spek aan.

Snijd het vlees in plakken van 3cm x 7cm dik.

Leg vervolgens de plakken met het zwoerd naar boven in een stoofpan. Giet het water erbij tot het vlees net onderstaat. Voeg de lente-uien, de kaneelstokjes, de steranijs, de knoflook en de gember erbij. Doe het deksel op de pan. Laat het rustig sudderen voor 2 uur.

Doe in een sauspan de lichte en donkere sojasaus, oestersaus, rijstwijn, kandijsuiker en zout. Laat het zachtjes koken totdat de kandijsuiker is opgelost.

Giet de saus over het vlees heen en laat het doorsudderen op zacht vuur gedurende 1 uur. Haal het vlees eruit en leg het op een schaal. Meng de maïzena in een kopje met een beetje koud water tot er een romige pasta ontstaat. Voeg de maïzena toe en roer goed tot de saus iets is ingedikt. Giet de saus over het vlees heen.

Stoom de broodjes volgens de verpakking. Vul elk broodje met een blaadje sla, een plakje vlees en de groenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten